Kurreludium och Fugsvans, op. 193 (2008)

En samling orgelstycken över barnvisemotiv att kunna spelas vid barn- och familjegudstjänster, förrättningar (barndop och –begravningar), konserter för barn och vuxna, orgeldemonstrationer och vid andra lämpliga tillfällen.
Femton barnvisor av Alice Tegnér, Georg Riedel, Carl Michael Bellman m fl omformade till orgelstycken i klassiska formtyper.
Ekorr-triptyk: Kurreludium-Skalvisa-Fugsvans – Spindelkanon – Snickerbofughetta – Vismeditation: Lyckans land – Videfuga – Blåsippsimpromptu – Pavane för en liten snigel – Sommarbicinium – Vaggsång – Lilla Luddes menuett – Vaggvisevariationer –
Pedalinvention: Blinka lilla stjärna – Pippis sköna sommarfuga
När min kollega Karin Skogberg Ankarmo bad mig skriva "några små fugor över barnvisor" tyckte jag först att det var en något befängd idé. Men så småningom började jag förstå att det tydligen finns ett behov av orgelmusik för att ge barn en igenkänningssignal och låta dem upptäcka att orgeln är ett fantastiskt instrument att göra musik på. Då tände jag på idén och började använda våra barnvisor på ungefär samma sätt som de gamla mästarna bearbetade både koraler och sin tids mera världsliga melodier. Under sommaren 2008 komponerade jag 15 olika orgelstycken där jag applicerat klassiska formtyper på våra mest kända barnvisor.
Och det har visat sig att samlingen kommit att brukas för just de avsedda ändamålen: barn- och familjegudstjänster, förrättningar (dop och begravning), konserter, orgeldemonstrationer och skolavslutningar. Själv har jag använt samlingen både vid babykonserter, familjekonserter, pensionärssamlingar och seminarier för kyrkomusiker. Läs vidare under fliken Erbjudanden.
Notmaterialet finns utgivet av Wessmans musikförlag.